Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia (13:05)

    Migdałowy karp

Składniki na 8 porcji. Ryba: 2 średnie wypatroszone karpie, 2 duże białe cebule, sok z jednej cytryny, sól, pieprz. Panierka: po 1/4 szkl. mąki pszennej i mielonych migdałów, 3/4 szkl. bułki tartej, 2 jajka, 1/4 szkl. mleka. Dodatkowo: 10 dag płatków migdałów, olej i masło klarowane do smażenia, półplasterki cytryny, natka pietruszki i listki sałaty do dekoracji.

1. Ryby oczyść z łusek, umyj i osusz. Pokrój w dzwonka o grubości 1,5 cm. Oprósz je solą i pieprzem. Cebule obierz i pokrój w cienkie półtalarki. W szklanym naczyniu ułóż warstwę cebuli, a na niej kawałki ryby przełożone resztą cebuli. Całość skrop sokiem z cytryny.

Reklama

Naczynie przykryj i wstaw do lodówki na co najmniej 2 godziny. Po tym czasie wyjmij porcje karpia, oczyść je z kawałków cebuli.

2. Mąkę połącz z migdałami. Jajka rozmąć z mlekiem. Na patelni rozgrzej trochę oleju i masła. Każde dzwonko obtocz w migdałowej mące, następnie zanurz w jajkach i na końcu obtocz w bułce tartej.

3. Smaż na złoty kolor po 4-5 min z każdej strony. Podawaj na listkach sałaty, posypane podprażonymi płatkami migdałów i udekorowane cytryną oraz natką.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 8 płatów śledziowych a'la matias • 10 dag grzybów • 2 cebule • cytryna • pół szklanki czerwonego wina • łyżeczka pikantnego ketchupu • szklanka mleka • liść laurowy •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.