Reklama
  • Poniedziałek, 23 grudnia 2013 (13:00)

    Makrele w migdałach

Składniki: 2 świeże makrele, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, szczypta świeżego lub suszonego estragonu, 5 dag masła, 5 dag płatków migdałowych, 2-4 gałązki koperku.

1. Ryby umyj, oczyść, osusz papierowym ręcznikiem. Skrop sokiem z cytryny, oprósz solą, pieprzem. Do środka każdej tuszki wsyp trochę estragonu oraz gałązki koperku. Owiń folią i wstaw na pół godziny do lodówki (można je przyprawić wieczorem i chłodzić przez całą noc. Są bardziej aromatyczne).

Reklama

2. Na patelni rozpuść masło. Wsyp migdały i mieszając smaż (łącznie smaż około 1-2 minut).

3. Włóż na patelnię ryby. Smaż na wolnym ogniu, aby masło nie zbrązowiało. Po 4 minutach przewróć ryby na drugą stronę.

4. Przełóż ryby razem z masłem migdałowym do żaroodpornego naczynia. Wstaw do piekarnika. Piecz ok. 20 min w temp. 180˚C. Podaj z ryżem lub pieczonymi ziemniakami oraz sezonową surówką, np. z kapusty pekińskiej. W ten sam sposób można przyrządzić pstrągi.

Przepis przysłała Małgorzata Stachurska z Katowic

Porcje: 4; Przygotowanie: 40 min; Cena: 4,60 zł; Kalorie: 395 kcal

Bella Relaks
Więcej na temat:Lorie | ceny | przepis | migdały | makrela | migdały

Zobacz również

  • SKŁADNIKI dla 4 osób Uszka: 30 dag filetów rybnych • włoszczyzna • 2 liście laurowe • 4 ziela angielskie • 2 cebule • olej • jajko • sól • pieprz. Barszcz: 2 kg buraków • garść suszonych grzybów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.