Reklama
  • Czwartek, 2 lutego (08:00)

    Makowy wieniec

Składniki na 16 porcji: ● pół kg mąki ● 4 dag drożdży ● szklanka ciepłego mleka ● jajko ● żółtko ● po 10 dag masła i cukru. Nadzienie: ● 40 dag maku ● 20 dag cukru ● 4 dag masła ● 2 łyżki miodu ● 2 białka ● 20 dag bakalii.

❶ Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru i mlekiem. Dodaj 10 dag mąki, wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.

Reklama

❷ Gdy ciasto podwoi swą objętość, dołóż utarte z cukrem żółtko, surowe jajko, resztę mąki oraz rozpuszczone masło. Wyrób i przykryj.

❸ Mak zalej wrzątkiem, odcedź i zmiel trzykrotnie. Dodaj rozpuszczone masło, cukier, miód oraz bakalie. Całość przesmaż, a po przestudzeniu połącz z pianą z białek.

❹ Ciasto rozwałkuj, rozsmaruj je masą, pozostawiając czyste brzegi, i zwiń w rulon.

❺ Włóż makowiec do natłuszczonej, posypanej mąką formy z kominem. Odstaw do wyrośnięcia. Piecz 40 minut w temp. 200°C.

Telemax

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 karpie, 3 średnie cebule, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cytryny, 2 łyżki roztopionego masła, ½ szklanki wytrawnego białego wina, 4 łyżki płatków migdałowych,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.