Reklama
  • Czwartek, 2 lutego (11:05)

    Kutia z pęczakiem i daktylami

Składniki: • 1 szklanka ugotowanego pęczaku • 1/2 szklanki maku • 1 garść daktyli • kilka fig • kilka moreli • kilka owoców suszonej żurawiny • 1 garść orzechów (laskowe, włoskie) • kilka migdałów • syrop daktylowy • 1/3 szklanki mleczka ryżowego • sok z 1/2 cytryny.

• 25 minut • dla 4 osób • cena ok. 18 zł

Reklama

Pęczak przepłucz i ugotuj w 2 szklankach gorącej wody na sypko. Pod koniec gotowania można zdjąć garnek z ognia i zawinąć w ręcznik, by kasza doszła. Mak wypłucz i ugotuj w 1 szklance wody.

Po 15–20 minutach odlej wodę, dodaj mleko ryżowe i zmiksuj mak na gęstą papkę.Orzechy i suszone owoce posiekaj, dodaj do pęczaku, połącz z makiem. Całość polej syropem daktylowym i dopraw sokiem z cytryny.

Show

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 600 g fileta z łososia ● 2 cytryny ● 3 marchewki ● pietruszka ● kawałek selera ● 10 cm pora ● jajo ● ząbek czosnku ● 2 liście laurowe ● po 4 ziarna ziela angielskiego i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.