Reklama
  • Środa, 1 marca (09:05)

    Kutia z bakaliami

Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały

Reklama

Pszenicę wypłucz i mocz całą noc. Następnego dnia zalej ziarna 2 litrami wrzątku. Gotuj na małym ogniu przez godzinę, uważając, aby pszenicy nie rozgotować. Ugotowaną odcedź i wystudź.

Mak wypłucz i zalej wrzącą wodą. Raz zagotuj i odstaw na trzy godziny. Odcedzony i odsączony zmiel trzy razy na drobnym sitku. Rodzynki wypłucz, zalej wodą i odstaw na 20 minut. Potem je odsącz. Orzechy podpraż i pokrój. Migdały sparz, obierz i posiekaj. Laskę wanilii rozetnij wzdłuż i wybierz ziarenka.

Wszystkie składniki wymieszaj i polej miodem. Kutia jest gotowa.

Na żywo

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 karpie, 3 średnie cebule, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cytryny, 2 łyżki roztopionego masła, ½ szklanki wytrawnego białego wina, 4 łyżki płatków migdałowych,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.