Reklama
  • Piątek, 15 stycznia (13:05)

    Kutia świąteczna

Składniki: 1,5 szklanki maku, 4 łyżki miodu, po 2 łyżki posiekanych migdałów i orzechów włoskich, 2 łyżki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 łyżki rodzynek l garść żurawiny, pół laski wanilii , pół łyżeczki masła, makaron

Mak wysyp na sitko i starannie opłucz. Dwa razy przelej wrzącą wodą i dobrze odsącz. Następnie trzykrotnie zmiel go w maszynce do mielenia mięsa. Utrzyj z miodem i laską wanilii. Wymieszaj z orzechami i migdałami.

Dodaj rodzynki, żurawinę i skórkę pomarańczową. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Odcedź i odstaw kluski w ciepłe miejsce. Następnie połóż go na maku. Całość włóż do naczynia żaroodpornego, przykryj piórkami masła i zapiecz w temp. 200 °C. Przed podaniem udekoruj orzechami włoskimi, rodzynkami i żurawiną.

Reklama

Na żywo
Więcej na temat:kutia | MAK

Zobacz również

  • SKŁADNIKI dla 4 osób 8 filetów a’la matias • 4 kromki razowego pieczywa • 4 ogórki konserwowe • 6 suszonych wędzonych śliwek • koperek • szklanka mleka • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.