Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Kutia pszeniczna

Składniki: 50 dag ziaren pszenicy, 1 szklanka maku, 15 dag rodzynek, 20 dag naturalnego miodu, po 10 dag orzechów laskowych i włoskich, skórka pomarańczowa, kandyzowane owoce.

1 Pszenicę opłucz na sicie, odcedź i przełóż do garnka. Zalej przegotowaną wodą i odstaw na kilka godzin do namoczenia. Ugotuj w tej samej wodzie do miękkości. Odcedź na sicie. Pozostaw do ostygnięcia.

Reklama

2 Mak przelej na sicie, a następnie przełóż do miski i zalej wrzątkiem. Po 2 godzinach odcedź i dwukrotnie zmiel. Rodzynki przebierz, namocz (możesz dodać odrobinę alkoholu), osącz.

3 Miód podgrzej. Orzechy włoskie i laskowe posiekaj. Wsyp do miodu, przemieszaj. Zdejmij z ognia. Wsyp mak i ziarna pszenicy, wymieszaj, ostudź. Ozdób skórką pomarańczową i kandyzowanymi owocami.

czas ok. 50 min; porcja – 340 kcal, cena 2,30 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.