Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Kulebiak z kapustą

Składniki na 8 porcji: 1 szkl. mąki, 2 jajka, po 2 łyżki masła i oleju, 1 kg czerwonej kapusty, cukier, 1 duża czerwona cebula, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, ocet balsamiczny, kminek, 6 łyżek oliwy, 10 łyżek żurawiny do mięs, białko, sezam.

1 Zagnieć ciasto z mąki, 2 jajek, 2 łyżek rozpuszczonego masła i połowy łyżeczki soli. Uformuj kulę, posmaruj ją olejem, odstaw na ok. 30 minut do lodówki.

2 Z kapusty usuń wierzchnie liście, wykrój głąb, cienko poszatkuj. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę. Wrzuć cebulę z czosnkiem, smaż na rumiano. Dodaj kapustę. Wsyp po szczypcie soli, pieprzu i cukru. Smaż kilka minut, mieszając. Kiedy kapusta zacznie się rumienić, wlej łyżkę octu. Zamieszaj, odparuj. Duś, aż kapusta zmięknie.

Reklama

Dodaj żurawinę, wymieszaj, dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

3 Schłodzone ciasto rozwałkuj na płat, na połowie rozłóż farsz. Przykryj resztą ciasta, zlep brzegi. Wierzch kulebiaka posmaruj białkiem, posyp sezamem i kminkiem. Ułóż na blasze. Piecz 30 min w 200 st.

czas ok. 70 min; porcja – 240 kcal, cena 1,50 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.