Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (10:00)

    Kulebiak chlebowy z ryżem i rybą

Składniki na 10 porcji. Na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej, 3–4 łyżki śmietany, 2 jajka, 20 dag margaryny, 1/2 łyżki cukru, sól mąka do oprószenia stolnicy. Na farsz: 20 dag ryżu, 1 cebula, 20 dag filetów z mintaja, morszczuka albo dorsza, 2 szklanki bulionu warzywnego, 2 łyżki masła, sól, pieprz, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Czas przygotowania: 120 minut (bez moczenia grzybów). 1 porcja: 435 kcal. Cena porcji: 1,15 zł

Przygotowanie

1. Ryż opłucz na sitku, osącz, gotuj 20 minut w lekko posolonym wrzątku. Filety rybne zalej bulionem. Zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj jeszcze 10 minut. Ryż i rybę odcedź, osącz, odłóż do przestudzenia.

Reklama

2. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli, cukier oraz pokrojoną na kawałeczki margarynę. Składniki siekaj nożem, aż powstaną grudki. Wtedy dodaj śmietanę i je dno jajko. Zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę. Zawiń w folię i włóż do lodówki na około 30 minut.

3. Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Usmaż na szklisto na rozgrzanym maśle. Wymieszaj z posiekanymi filetami, ryżem. i natką. Farsz przypraw solą oraz pieprzem.

4. Schłodzone ciasto rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Uformuj podłużny owalny placek. Na środku placka rozłóż przygotowany farsz. Dłuższe brzegi zawiń do środka i zlep ponad farszem. Zrób dekoracyjną falbankę na tzw. szwie.

5. Kulebiak przenieś na przykrytą pergaminem blachę. Wierzch posmaruj roztrzepanym drugim jajkiem.Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz przez 35–40 minut.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:kulebiak | z

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji: 5 solonych filetów śledziowych, 450 ml mleka, 8 czubatych łyżek masła, 50 dag tłustego twarogu, 350 ml szklanki gęstej kwaśnej śmietany 22 proc., 3 duże jabłka, sok... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.