Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Korzenny kompot

Składniki: 4 jabłka, 4 dag miodu, 10 dag suszonych śliwek, po 1 bananie i pomarańczy, 2 dag imbiru, 1/4 laski wanilii, 20 dag cukru trzcinowego (lub zwykłego), 4 goździki, 1 laska cynamonu, 2 gwiazdki anyżu.

1 Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st. Jabłka umyj. Jedno odłóż, resztę pokrój na ćwiartki, ułóż w żaroodpornej formie. Polej miodem i wstaw do piekarnika na 20 minut.

2 Do garnka włóż śliwki, kawałki obranego banana, sparzoną i pokrojoną w plasterki pomarańczę, obrany kawałek imbiru oraz miąższ wydrążony z wanilii.

Reklama

3 Wsyp cukier i wlej 1,5 wody. Garnek ustaw na kuchence, zawartość zagotuj. Wrzuć goździki, cynamon i anyż. Dodaj pieczone kawałki jabłek w miodowym karmelu.

4 Kompot gotuj pod przykryciem około 20 minut. Odstaw do następnego dnia. Odcedź owoce i przyprawy. Rozlej do szklaneczek. Dekoruj plasterkami jabłka.

czas ok. 45 min; porcja – 120 kcal, cena 1,20 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki dla 6 osób: 12 makaronowych gniazdek • 25 dag maku • 10 dag miodu • łyżka cukru pudru • 3 łyżki masła • łyżka śmietany kremówki • 4 łyżki rodzynek • łyżka świeżej żurawiny • 4 łyżki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.