Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia (13:05)

    Korzenne śledziki

Składniki na 6 porcji: 6 grubych płatów śledziowych, 15 dag śliwek suszonych bez pestek (najlepiej polskich), 6 korniszonków, 2 małe cebule, 3-4 plasterki świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry, 2-3 listki laurowe, po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 2-3 goździki, szczypta cynamonu, 3/4 szkl. octu, 1/2 szkl. oleju rzepakowego lub lnianego, natka pietruszki do dekoracji.

Reklama

1. Śledzie zalej zimną wodą i odstaw na 2 godz. Zagotuj 3/4 szkl. wody z octem i przyprawami: imbirem, kolendrą, listkami, zielem, pieprzem, goździkami i cynamonem. Po 2 min zdejmij z ognia i ostudź zalewę. Śledzie osącz i pokrój na kawałki.

2. Cebule obierz i pokrój w talarki. Zeszklij ją na 1 łyżce oleju. Śliwki pokrój na połówki, a ogórki na niezbyt grube cząstki.

3. W słoiku ułóż warstwami śledzie, śliwki i cebulę, do wyczerpania składników. Na wierzchu ułóż ogórki. Zalej zimną zalewą i odstaw przynajmniej na 12 godzin.

Odcedź wodę i zalej śledzie olejem. Odstaw na kolejne kilka godzin. Podawaj wymieszane, posypane natką pietruszki, najlepiej z kromkami ciemnego pieczywa.

Naj

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 600 g fileta z łososia ● 2 cytryny ● 3 marchewki ● pietruszka ● kawałek selera ● 10 cm pora ● jajo ● ząbek czosnku ● 2 liście laurowe ● po 4 ziarna ziela angielskiego i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.