Reklama
  • Czwartek, 17 grudnia 2015 (13:05)

    Kluski z makiem. Świąteczny deser podany inaczej

●op. makaronu duże muszle lub zwykłego ●1,5 l mleka (lub wody) ●szklanka maku ●bakalie (po 50 g rodzynek, posiekanych orzechów, susz. moreli i śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczowej) ●miód (2/3 słoiczka) ●sól

Reklama

1. Mak przepłucz na gęstym sicie, dwa razy przelej wrzątkiem i ostudź, dwa razy zmiel. W garnuszku rozpuść miód i podgrzewając, utrzyj z makiem. Następnie wymieszaj z bakaliami. Zgotuj mleko (lub wodę) ze szczyptą soli i ugotuj w nim makaron al dente. Odcedź, ostudź. Muszle napełnij masą makową (zwykły makaron z nią wymieszaj.)

Świat kobiety
Więcej na temat:kluski | kluski z makiem | z | deser | MAK

Zobacz również

  • Składniki: 30 dag pieczarek, 1 cebula, po 1 łyżce śmietany, oleju, masła i mąki, natka, sól, pieprz, 4 płaty ciasta francuskiego, 1 żółtko, jasny i ciemny sezam. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.