Reklama
  • Czwartek, 17 grudnia 2015 (13:05)

    Kluski z makiem. Świąteczny deser podany inaczej

●op. makaronu duże muszle lub zwykłego ●1,5 l mleka (lub wody) ●szklanka maku ●bakalie (po 50 g rodzynek, posiekanych orzechów, susz. moreli i śliwek, kandyzowanej skórki pomarańczowej) ●miód (2/3 słoiczka) ●sól

Reklama

1. Mak przepłucz na gęstym sicie, dwa razy przelej wrzątkiem i ostudź, dwa razy zmiel. W garnuszku rozpuść miód i podgrzewając, utrzyj z makiem. Następnie wymieszaj z bakaliami. Zgotuj mleko (lub wodę) ze szczyptą soli i ugotuj w nim makaron al dente. Odcedź, ostudź. Muszle napełnij masą makową (zwykły makaron z nią wymieszaj.)

Świat kobiety
Więcej na temat:kluski | kluski z makiem | z | deser | MAK

Zobacz również

  • SKŁADNIKI dla 4 osób Ciasto: 35 dag mąki • 125 ml gorącej wody. Farsz: 80 dag pieczarek • 8 suszonych grzybów • 2 cebule • 2 łyżki masła klarowanego • bułka tarta • olej • sól. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.