Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Kluski z makiem

Składniki: 1 szklanka maku, sól, kilka łyżek miodu, po 5 dag rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i laskowych, suszonych moreli oraz śliwek, 1 laska wanilii, 1,5 l mleka, 1 opakowanie makaronu.

1 Mak wysyp na gęste sito, przepłucz, dwukrotnie przelej dużą ilością wrzątku i odstaw. Osączony mak kilkakrotnie przepuść przez maszynkę do mięsa. Możesz także utrzeć go starannie w tzw. makutrze.

2 W garnuszku lub rondelku rozpuść kilka łyżek naturalnego miodu. Partiami wsypuj do niego mak i ucieraj, podgrzewając na małym ogniu. Wymieszaj z bakaliami. Dodaj ziarenka wanilii (wydrąż je z rozciętej laski i rozetrzyj w moździerzu).

Reklama

3 W osobnym naczyniu zagotuj mleko ze szczyptą soli, wsyp makaron (najlepiej grube wstążki), przemieszaj, ugotuj do miękkości według przepisu podanego na opakowaniu. Następnie odcedź na sicie i przestudź.

4 Zimny makaron wymieszaj starannie z masą makową. Przełóż do dużej salaterki i mocno schłódź. Przed podaniem potrawę możesz udekorować plasterkami sparzonych cytrusów lub paskami skórki pomarańczowej smażonej w cukrze.

czas ok. 80 min; porcja – 480 kcal, cena 2,20 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 600 g fileta z łososia ● 2 cytryny ● 3 marchewki ● pietruszka ● kawałek selera ● 10 cm pora ● jajo ● ząbek czosnku ● 2 liście laurowe ● po 4 ziarna ziela angielskiego i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.