Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (10:00)

    Kąski z karpia w pikantnej galarecie

Składniki na 4 porcje: 1 sprawiony karp (ok. 1,2 kg), 2 marchewki, 1 mała pietruszka, 1/2 pora (tylko biała część), 1 średnia cebula, 1/2 (ok. 25 dag) selera, 1 cytryna, 6 łyżeczek żelatyny, 1 puszka zielonego groszku, po 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu, 2 listki laurowe, sól, mielony pieprz, sparzone źdźbła szczypiorku do dekoracji.

Czas przygotowania: 45 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 230 kcal. Cena porcji: 2,80 zł

Przygotowanie:

Reklama

1. Karpia podziel na dzwonka, opłucz i osusz. Następnie skrop sokiem wyciśniętym z cytryny, lekko posól i wstaw na 3 godziny do lodówki. Włoszczyznę i cebulę obierz. Warzywa przełóż do dużego garnka.

Dodaj ziarenka pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Zalej zimną, posoloną wodą. Gotuj pod przykryciem około 30 minut. Następnie dodaj rybę i gotuj jeszcze 20 minut.

2. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody. Odstaw, aby spęczniała. Ugotowaną rybę wyjmij z wywaru. Delikatnie osusz, pozostaw, by ostygła. Następnie usuń ości, mięso oddziel od skóry i podziel na kawałeczki.

3. Wywar przecedź przez gęste sitko, rozpuść w nim spęczniałą żelatynę. W wysokich foremkach ułóż pokrojone na kawałki warzywa z wywaru oraz porcje ryby. Posyp groszkiem. Zalej wywarem z żelatyną. Danie wstaw do lodówki na 3–4 godziny do stężenia.

4. Gotowe galaretki ostrożnie wybij z foremek. Obwiąż szczypiorkiem. Podawaj z chrupiącym pieczywem.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:z | danie

Zobacz również

  • SKŁADNIKI dla 4 osób Uszka: 30 dag filetów rybnych • włoszczyzna • 2 liście laurowe • 4 ziela angielskie • 2 cebule • olej • jajko • sól • pieprz. Barszcz: 2 kg buraków • garść suszonych grzybów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.