Reklama
  • Poniedziałek, 18 listopada 2013 (15:01)

    Karp zatorski z bryndzą

Składniki: karp zatorski (ok. 1 kg), sok z jednej cytryny, sól, 3 ząbki czosnku, olej słonecznikowy , 20 dag bryndzy podhalańskiej, kilka gałązek natki, mąka, 2 jajka, łyżka masła, 1/2 szklanki bułki tartej

Przygotowanie: Wyfiletuj karpia. Do tego będzie potrzebny długi, cienki i bardzo ostry nóż.

Reklama

Odetnij najpierw głowę. Zaczynając od strony brzucha, zdejmujemy mięso z ości, dochodząc do kręgosłupa. Odetnij kręgosłup, tak aby filet trzymał się na skórze grzbietu. Staraj się jej nie uszkodzić. Skrop karpia cytryną i olejem, posyp solą, natrzyj zmiażdżonym czosnkiem. Odłóż na kilka godzin do lodówki.

Wymieszaj bryndzę z posiekaną pietruszką i włóż do wnętrza ryby. Pokrój karpia w poprzek na 3-4 kawałki (w zależności od wielkości ryby).

Panieruj starannie rybę. Najpierw obtocz ją w mące, potem w rozmąconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Dokładnie dociśnij panierkę. Żeby bryndza nie wypłynęła podczas smażenia, należy zrobić to naprawdę dokładnie.

Smaż w głębokim tłuszczu. Na każdym kawałku gotowej ryby połóż orzeszek masła. Serwuj z lekkim schłodzonym miodem pitnym.

Olivia
Więcej na temat:RP | z | bryndza

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 5–6 dag suszonych borowików (najlepiej same kapelusze), 20 dag mrożonych borowików, 1 średnia cebula, 4 łyżki masła,1 kostka bulionu grzybowego, 1/2 szkl. mleka, 2 płaskie... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.