Reklama
  • Wtorek, 21 lutego (13:05)

    Karp z plastrami cytryny i migdałami - przepis z Kaszub

Składniki na 8 porcji: 2 wypatroszone karpie • 4 cytryny • 4 łyżki płatków migdałowych • 4 łyżki mąki • 4 łyżki masła klarowanego • olej do smażenia • pęczek natki pietruszki • sól • pieprz.

Reklama

1. Karpie opłucz, dokładnie oczyść, możesz uciąć płetwy. Natrzyj solą i pieprzem. Odstaw do lodówki na 30 minut. Trzy cytryny pokrój w plastry, natkę pietruszki opłucz. Karpie skrop sokiem cytrynowym, obtocz w mące, usmaż na oleju z dodatkiem łyżeczki masła.

2. Ryby ułóż w dużym garnku, dodaj resztę masła, nieco oleju. Posyp płatkami migdałowymi. Na wierzchu ułóż plastry cytryny, duś pod przykryciem około 20 minut. Pod koniec duszenia odkryj.

Dobry Tydzień

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.