Reklama
  • Wtorek, 26 stycznia (13:06)

    Karp z migdałami

SKŁADNIKI dla 4 osób 8 dzwonek karpia • 30 dag płatków migdałowych • 2 jajka • pół cytryny • niepełna szklanka mąki • łyżka masła • olej • sól • pieprz.

1 Karpia umyj, osusz ręcznikiem papierowym. Dokładnie natrzyj solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Połowę płatków migdałowych zmiksuj blenderem, połącz z mąką. W pierwszym talerzu widelcem roztrzep jajka, do drugiego wsyp mąkę ze startymi migdałami, do trzeciego wsyp migdały.

2 Kawałki karpia obtocz w mące ze zmielonymi migdałami, potem w jajku, na koniec w migdałach. Na rozgrzanej patelni smaż rybę z dwóch stron, aż będzie rumiana, przekładaj ją do naczynia żaroodpornego.

Reklama

Na wierzchu układaj kawałki masła, piecz pół godziny w temp. 170°C. Dekoruj plastrami cytryny i natką pietruszki. Karpia podawaj z ziemniakami i sałatą na ciepło lub z pieczywem na zimno.

CZAS: około 40 minut

Dobry Tydzień
Więcej na temat:rp. | RP | as` | As | z | migdały | migdały

Zobacz również

  • SKŁADNIKI dla 4 osób 8 filetów a’la matias • 4 kromki razowego pieczywa • 4 ogórki konserwowe • 6 suszonych wędzonych śliwek • koperek • szklanka mleka • sól • pieprz. więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.