Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia (13:05)

    Karp z bazyliową nutką

Składniki na 4 porcje: 4 dzwonka karpia, 1 pęczek koperku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soku z cytryny, 4 łyżki masła klarowanego, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta chili lub ostrej papryki, sól, pieprz, 5 łyżek oliwy bazyliowej, cytryna i listki bazylii do dekoracji.

Reklama

1. Dzwonka z karpia starannie oczyść, umyj i osusz na papierowym ręczniku. Rybę skrop sokiem z cytryny. Na patelni rozpuść masło.

Dodaj do niego obrany i przeciśnięty czosnek oraz wszystkie przyprawy. Chwilę podgrzewaj, uważając, by czosnek się nie przypalił! Zdejmij z ognia i poczekaj, aż masło ostygnie.

2. Koperek umyj i osusz. Każde dzwonko ryby połóż na kawałku folii aluminiowej. Polej z każdej strony ostudzonym masłem. Na dzwonkach połóż po kilka gałązek koperku i zawiń oddzielnie w folię. Ułóż na blaszce i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200°C. Piecz około 30 minut. Odwiń z folii i zdejmij koperek.

3. Na patelni grillowej rozgrzej oliwę i usmaż krótko ryby. Podawaj z plasterkiem cytryny i listkami bazylii.

Naj

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.