Reklama
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Karp wigilijny

Składniki: 1,5 kg karpia ●szkl. bułki tartej ●2 jajka ●3 łyżki mąki ●łyżka masła ●sól ●łyżka oleju ●cytryna (do doprawienia i dekoracji) ●opiekane ziemniaki jako dodatek

Przygotowanie: Sprawionego karpia opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na dzwonka. Oprósz solą.

Reklama

Cytrynę sparz, przekrój na pół. Wyciśnij sok bezpośrednio na dzwonka karpia. Każdą porcję oprósz mąką, zanurz w roztrzepanych jajkach. Oprósz ze wszystkich stron tartą bułką.

Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej z łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz porcjami wkładaj dzwonka karpia. Smaż je na piękny złoty kolor z obu stron.

Usmażonego karpia przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Do naczynia, w którym podpiekasz karpia, możesz włożyć dodatkowo cienkie plasterki cytryny. Udekoruj nimi gotową rybę.

Serwuj z opieczonymi ziemniaczkami.

Rada: Aby panierka karpia ładniej się usmażyła, do roztrzepanego jajka możesz dodać jeszcze 2 łyżki mleka.

Świat kobiety
Więcej na temat:RP | rada | cytryna | cytryny

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: Zupa: 2 kg buraków,2 duże kwaśne jabłka, 3 marchewki, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 liście laurowe, sól, majeranek, pieprz w... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.