Reklama
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Karp wigilijny

Składniki: 1,5 kg karpia ●szkl. bułki tartej ●2 jajka ●3 łyżki mąki ●łyżka masła ●sól ●łyżka oleju ●cytryna (do doprawienia i dekoracji) ●opiekane ziemniaki jako dodatek

Przygotowanie: Sprawionego karpia opłucz, osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój na dzwonka. Oprósz solą.

Reklama

Cytrynę sparz, przekrój na pół. Wyciśnij sok bezpośrednio na dzwonka karpia. Każdą porcję oprósz mąką, zanurz w roztrzepanych jajkach. Oprósz ze wszystkich stron tartą bułką.

Na patelni o grubym dnie rozgrzej olej z łyżką masła. Na rozgrzany tłuszcz porcjami wkładaj dzwonka karpia. Smaż je na piękny złoty kolor z obu stron.

Usmażonego karpia przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na około 10 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 150°C. Do naczynia, w którym podpiekasz karpia, możesz włożyć dodatkowo cienkie plasterki cytryny. Udekoruj nimi gotową rybę.

Serwuj z opieczonymi ziemniaczkami.

Rada: Aby panierka karpia ładniej się usmażyła, do roztrzepanego jajka możesz dodać jeszcze 2 łyżki mleka.

Świat kobiety
Więcej na temat:RP | rada | cytryna | cytryny

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 szkl. ziaren pszenicy, 1 szkl. maku, 1/2 szkl. cukru pudru, 4–5 łyżek miodu, 1 aromat migdałowy, po 5 dag rodzynek i migdałów, 10 dag orzechów włoskich, 10 dag suszonych... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.