Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Karp w papryce

Składniki na 6 porcji: 6 filetów z karpia, masło, 1 cytryna, 2 czerwone papryki, 2 cebule, 100 ml kremówki 30 proc., olej do smażenia, sól, pieprz, słodka mielona papryka, 1 op. kulek ziemniaczanych.

1 Filety opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Natrzyj sokiem wyciśniętym z cytryny, solą, pieprzem oraz mieloną słodką papryką.

2 Przygotowane filety ułóż w żaroodpornym naczyniu. Na wierzchu rozłóż wiórki zimnego masła. Piecz w temp. 180 st. ok. 30 minut.

Reklama

3 Papryki opłucz, przekrój na połówki. Usuń nasiona, miąższ pokrój w paseczki. Obrane cebule poszatkuj. W rondlu rozgrzej 1-2 łyżki oleju. Wrzuć cebulę, zeszklij. Dodaj posiekaną paprykę (część odłóż). Smaż 2 min. Zalej kremówką. Duś 7 minut.

4 Sos zdejmij z ognia, zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem i mieloną papryką. Ziemniaki przygotuj wg przepisu. Karpia podawaj z sosem i ziemniaczkami. Ozdób papryką i, ewentualnie, innymi warzywami.

czas ok. 50 min; porcja – 360 kcal, cena 4,70 zł

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.