Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (08:00)

    Karp w galarecie

Składniki na 4 porcje: ● dość duży sprawiony karp ● pęczek włoszczyzny (bez kapusty) ● cytryna ● 3 łyżki rodzynek ● 1,5 łyżki żelatyny ● ziele angielskie ● listek laurowy ● kilka ziarenek pieprzu.

1. Rybę dokładnie umyj w zimnej wodzie. Warzywa obierz, opłucz i włóż do garnka razem z łyżką rodzynek. Całość zalej letnią wodą i ugotuj wywar. Następnie dołóż do niego pokrojonego na porcje karpia i gotuj go na wolnym ogniu około 20 minut.

2. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody i odstaw, by spęczniała.

Reklama

3. Ugotowanego karpia ostrożnie wyjmij, a wywar przecedź. Rozpuść w nim żelatynę.

4. Odrobinę galarety wlej na zimny półmisek i poczekaj, aż zastygnie. Na niej ułóż pokrojone w zapałkę warzywa. Zalej je kolejną porcją galarety i zastudź. Następnie umieść na wierzchu dzwonka karpia, posyp je resztą rodzynek.

5. Udekoruj całość plasterkami cytryn i wylej ostatnią część tężejącej galarety. Wstaw potrawę na noc do lodówki. Gotowego karpia skrop sokiem z cytryny.

Kurier TV

Zobacz również

  • Składniki: po szklance pszenicy, maku oraz płynnego miodu, 100 g orzechów włoskich , laska wanilii, 50 g rodzynek, migdały więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.