Reklama
  • Poniedziałek, 28 grudnia 2015 (14:00)

    Karp w galarecie

Składniki na 4 porcje: • sprawiony karp • pęczek włoszczyzny • cytryna • 3 łyżki rodzynek • pół czerwonej papryki • natka • 1,5 łyżki żelatyny • ziele angielskie • listek laurowy • kilka ziarenek pieprzu. Do dekoracji: • sałata.

1. Warzywa obierz i umyj, a rybę dokładnie opłucz.

Reklama

2. Do garnka z zimną wodą włóż warzywa, wsyp łyżkę rodzynek, listek laurowy, ziele angielskie i pieprz. Następnie dodaj pokrojonego na porcje karpia. Gotuj całość około 20 minut.

3. Żelatynę zalej niewielką ilością zimnej wody i odstaw, by spęczniała.

4. Ugotowanego karpia ostrożnie wyjmij. Wywar przecedź, rozpuść w nim żelatynę.

5. Odrobinę letniej galarety wlej na półmisek i ostudź. Na tym ułóż pokrojone na zapałkę warzywa z włoszczyzny, pociętą na kawałki czerwoną paprykę, natkę oraz dzwonka ryby. Posyp całość resztą rodzynek, obłóż plastrami cytryny i liśćmi sałaty.

6. Zalej potrawę pozostałą tężejącą galaretą i schłodź w lodówce.

Czas: 120 min. 1 porcja = 260 kcal

Kurier TV
Więcej na temat:rp. | RP

Zobacz również

  • Skład na 3 sztuki: ● 3 jabłka ● 250 g maku ● 1 szklanka kaszy pęczak ● 6 łyżek miodu ● 2 łyżki cukru pudru ● po 200 g rodzynek i suszonych moreli ● garść orzechów włoskich ● esencja migdałowa ●... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.