Reklama
  • Czwartek, 29 stycznia 2015 (08:05)

    Karp w galarecie

Skład na 5 porcji: 1 kg karpia, 1 cytryna, puszka groszku, 1 seler, 3 marchewki, 1 por, 2 łyżki żelatyny, łyżeczka cukru, 3/4 łyżki soli, 1 łyżka octu, 2 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego, pęczek pietruszki.

Karpia sprawiam, ale zostawiam głowę, kroję w dzwonka. W płaskim garnku gotuję 2 litry wody z pokrojoną na średnie części włoszczyzną i ziołami.

Dodaję sól, cukier i żelatynę. Do wrzątku wkładam rybę razem z głową, gotuję dwie minuty, odstawiam rybę w chłodne miejsce. Dzwonka schłodzonego karpia wyjmuję, układam na talerzu.

Reklama

Do przecedzonego wywaru dodaję ocet, mieszam. Wywarem zalewam rybę, dekoruję zieleniną, groszkiem, marchewką, cytryną, wstawiam do lodówki. Dzięki temu, że karp stygnie w rosole, jest bardzo aromatyczny, zwarty i nie rozpada się przy układaniu na półmisku i dekorowaniu.

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.