-
Poniedziałek, 23 grudnia 2013 (13:05)
Karp w galarecie
Składniki na 6 porcji: 1 wypatroszony karp , 2 głowy karpia , 2 ogony , 2 płetwy , 1 cebula , 3 marchewki , pół małego selera , 2 małe pietruszki , 3 liście laurowe , 5 ziarenek ziela angielskiego , sól, pieprz , 15 rodzynek , pół łyżeczki czosnku w proszku , 1 łyżeczka żelatyny. Dekoracja: kilka oliwek z papryczką , plasterki cytryny , liście sałaty , pół pęczka koperku.
1. Karpia umyj, skrop cytryną i odstaw na pół godziny. Następnie ugotuj go w osolonej wodzie i odstaw do ostygnięcia.
2. Głowy, ogony i płetwy dokładnie wypłucz, po czym włóż do garnka wypełnionego wodą.
3. Cebulę obierz z łupin i w całości opiecz nad ogniem.
4. Marchewki, pietruszki i seler obierz i umyj. Wraz z cebulą dorzuć do garnka z rybą. Dosyp przyprawy i gotuj przez 30-40 minut. Około 10 minut przed końcem dorzuć rodzynki. Następnie przelej całość przez sito wyłożone gazą do innego naczynia.
5. Do klarownego wywaru dodaj czosnek w proszku oraz odrobinę żelatyny. Wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.
6. Ugotowanego karpia wyłóż na półmisek. Ułóż na nim pokrojone oliwki i plastry cytryny. Zalej całość tężejącą galaretą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Potrawę udekoruj koperkiem i sałatą.

Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki dla 8 osób: 30 dag suszonych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki) • 2 marchewki • pietruszka • 1/4 selera • 2 liście laurowe • 6 ziaren ziela angielskiego • łyżka oleju • kilka... więcej
Twój komentarz może być pierwszy