Reklama
  • Poniedziałek, 23 grudnia 2013 (13:05)

    Karp w galarecie

Składniki na 6 porcji: 1 wypatroszony karp , 2 głowy karpia , 2 ogony , 2 płetwy , 1 cebula , 3 marchewki , pół małego selera , 2 małe pietruszki , 3 liście laurowe , 5 ziarenek ziela angielskiego , sól, pieprz , 15 rodzynek , pół łyżeczki czosnku w proszku , 1 łyżeczka żelatyny. Dekoracja: kilka oliwek z papryczką , plasterki cytryny , liście sałaty , pół pęczka koperku.

Zdjęcie

/Arch. Bauer
/Arch. Bauer

1. Karpia umyj, skrop cytryną i odstaw na pół godziny. Następnie ugotuj go w osolonej wodzie i odstaw do ostygnięcia.

2. Głowy, ogony i płetwy dokładnie wypłucz, po czym włóż do garnka wypełnionego wodą.

Reklama

3. Cebulę obierz z łupin i w całości opiecz nad ogniem.

4. Marchewki, pietruszki i seler obierz i umyj. Wraz z cebulą dorzuć do garnka z rybą. Dosyp przyprawy i gotuj przez 30-40 minut. Około 10 minut przed końcem dorzuć rodzynki. Następnie przelej całość przez sito wyłożone gazą do innego naczynia.

5. Do klarownego wywaru dodaj czosnek w proszku oraz odrobinę żelatyny. Wymieszaj i odstaw w chłodne miejsce.

6. Ugotowanego karpia wyłóż na półmisek. Ułóż na nim pokrojone oliwki i plastry cytryny. Zalej całość tężejącą galaretą i wstaw do lodówki na kilka godzin. Potrawę udekoruj koperkiem i sałatą.

Telemax
Więcej na temat:RP

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 1 opakowanie makaronu łazanki, po 50 dag kapusty słodkiej i kiszonej, 4 cebule, 10 dag grzybów suszonych, 50 dag pieczarek, 1 łyżka oliwy, sól, pieprz, kminek więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.