Reklama
  • Czwartek, 3 grudnia 2015 (10:00)

    Karp smażony w panierce z rumianymi ziemniakami

Składniki na 6 porcji: 1 i 1/2 kg karpia, 1 szklanka bułki tartej, 1 duża cytryna, 2 jajka, 3 łyżki mąki pszennej, 10 dag masła, sól, 1 łyżka oleju, 1 kg ziemniaków. Do dekoracji kilka gałązek koperku, orzechy włoskie, smażone plasterki cytryny, paseczki skórki cytrynowej.

Czas przygotowania: 35 minut. 1 porcja: 390 kcal. Cena porcji: 2,95 zł

Przygotowanie:

Reklama

1. Karpia oczyść z łusek i wypatrosz. Sprawioną rybę starannie opłucz pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem. Karpia pokrój na dzwonka, lekko oprósz je solą.

2. Cytrynę sparz, wytrzyj, przekrój na pół. Z obydwu połówek wyciśnij sok. Skrop nim dzwonka karpia. Odłóż na 30 minut. W tym czasie ziemniaki obierz, ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie.

3. Każdą porcję ryby obtocz w mące. Strzepnij jej nadmiar. Jajka wbij na głęboki talerz. Dodaj do nich po sporej szczypcie soli i pieprzu, po czym energicznie wymieszaj widelcem. Dzwonka zanurzaj w roztrzepanych jajkach, a następnie panieruj w tartej bułce. Panierkę lekko dociśnij palcami.

4. Na patelni rozgrzej olej z dodatkiem 1 łyżki masła. Na rozgrzany tłuszcz porcjami wkładaj dzwonka karpia. Smaż na złoty kolor z obu stron. Usmażoną rybę przełóż do żaroodpornego naczynia. Wstaw na około 10 minut do piekarnika uprzednio rozgrzanego do temperatury 150 st.

5. Ziemniaki odcedź, osącz, zrumień na pozostałym maśle. Gotową rybę ułóż na półmisku. Udekoruj koperkiem, orzechami i cytryną. Podawaj z podsmażonymi ziemniakami.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:rp. | RP | z

Zobacz również

  • Składniki na 4 osób: Ciasto: • 25 dag mąki • jajko • 2 łyżki oliwy • letnia woda z dodatkiem mleka • sól • pieprz Farsz: 3 dag suszonych grzybów • cebula • łyżka masła • bułka tarta • sól • pieprz więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.