Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (13:05)

    Karp po żydowsku

Składniki na 8-10 porcji: 2 karpie, 50 dag cebuli, 2 marchewki, 1 pietruszka, 3 łyżki cukru, 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, 10 dag rodzynek, 10 dag obranych migdałów, sól morska, pieprz świeżo mielony, cukier, żelatyna (ok. 4-5 łyżeczek na 1 l wywaru rybnego).

Reklama

1. Warzywa obrać, umyć, przekroić na pół, zalać 2,5 l wody, posolić, posłodzić, zagotować. W tym czasie sprawić karpie: umyć, oczyścić, osuszyć, odciąć głowy i płetwy. Tuszki pokroić w dzwonka o grubości ok. 2 cm, posolić, odstawić.

2. Do wywaru dodać głowy i ogony, gotować na małym ogniu ok. 30 min. Wywar przecedzić, włożyć ostrożnie dzwonka, gotować ok. 30 min. Wyjąć delikatnie, rozłożyć dekoracyjnie na półmisku, dodać marchewkę (fantazyjnie ją pokrój).

3. Rodzynki i migdały moczyć 30 min, odcedzić, dodać do wywaru, zagotować. Dodać żelatynę rozpuszczoną wcześniej w odrobinie wywaru. Doprawić ostro pieprzem, tężejącym zalać dzwonka. Wystudzić, wstawić do lodówki do stężenia.

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.