Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia (10:05)

    Karp piernikowy z owocami

Składniki na 4 porcje: 1 karp, 40 ml śmietany 36 proc., 1 jabłko, 1 gruszka, 2 dag wędzonych śliwek, 1 dag posiekanych orzechów laskowych, 1 op. przyprawy do piernika, 3 dag miodu, 2 ziemniaki, 6 dag masła, 70 ml mleka, 4 dag bułki tartej, 1 jajko, 4 dag mąki pszennej, olej do głębokiego smażenia, sól, pieprz.

Reklama

1. Karpia spraw, wytnij filety. Oddziel mięso od skóry. Uważaj, by jej nie uszkodzić. Mięso ryby zmiksuj ze śmietaną. Masę przetrzyj. Przypraw solą i pieprzem. Jabłko i gruszkę oczyść, pokrój w kostkę.

Śliwki potnij na kawałeczki. Owoce podsmaż na połowie masła. Wymieszaj z orzechami. Przypraw miodem i przyprawą do piernika. Skórę karpia rozłóż na kawałku folii aluminiowej. Posmaruj mięsną masą, a następnie owocowym farszem.

Zwiń. Rulon owiń folią. Końce skręć, tak by całość przypominała duży cukierek. Gotuj 20 minut we wrzącej wodzie.

2. Ziemniaki obierz, ugotuj, przetrzyj. Wymieszaj z gorącym mlekiem i resztą masła. Piure przypraw przyprawą do piernika. Z masy uformuj małe kulki. Panieruj je w jajku i bułce tartej. Smaż 30 sekund w głębokim oleju. Podawaj do karpia. Udekoruj.

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki dla 8 osób: 30 dag suszonych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki) • 2 marchewki • pietruszka • 1/4 selera • 2 liście laurowe • 6 ziaren ziela angielskiego • łyżka oleju • kilka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.