Reklama
  • Wtorek, 28 lutego (08:05)

    Karp pieczony z migdałami

Składniki na 6 porcji: 2 karpie, 3 średnie cebule, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cytryny, 2 łyżki roztopionego masła, ½ szklanki wytrawnego białego wina, 4 łyżki płatków migdałowych, sól, pieprz

Przygotowanie: 1. Dwie cebule oraz 1 cytrynę pokrój w plastry. Karpie umyj, wypatrosz (zostawiając głowy). Następnie ostrym nożem usuń łuski (od ogona w stronę głowy) oraz oczy. Obłóż karpia (z zewnątrz i od środka) plastrami cytryny oraz cebuli, przykryj i odstaw na kilka godzin do lodówki. Aby pozbyć się nieprzyjemnego zapachu ryby, możesz też na kilka godzin włożyć ją do mleka.

Reklama

2. Marchewki, pietruszki oraz seler obierz, umyj. Pokrój w cienkie plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Warzywa wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Z ryb usuń cebulę oraz plastry cytryny. Wierzch każdego karpia delikatnie natnij nożem, natrzyj z zewnątrz i od wewnątrz solą oraz pieprzem. Do środka włóż warzywa, zepnij wykałaczkami.

Ryby włóż do żaroodpornego naczynia, wierzch każdej polej roztopionym masłem i wlej wino. Piecz 50-60 minut w temperaturze 180°C, od czasu do czasu polewając wierzch ryby sosem z pieczenia. Na około 10 minut przed końcem pieczenia wierzch ryb posyp płatkami migdałowymi. Upieczone karpie przełóż na półmisek. W nacięcia na wierzchu włóż plastry pozostałej cytryny.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 450 kilokalorii.

Świat & Ludzie

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 600 g fileta z łososia ● 2 cytryny ● 3 marchewki ● pietruszka ● kawałek selera ● 10 cm pora ● jajo ● ząbek czosnku ● 2 liście laurowe ● po 4 ziarna ziela angielskiego i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.