Reklama
  • Czwartek, 2 lutego 2017 (11:05)

    Karp pieczony z jabłkami

• karp sprawiony (ok. 1 kg) • 2 duże jabłka (Szara Reneta, Jonagold, inne) • 1/2 cebuli pokrojonej w talarki • sól i czarny pieprz • masło • oliwa

• 50 minut+czas odstawienia • cena 17 zł

Reklama

Karpia lekko natrzyj solą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Ponacinaj go z boku lub pokrój w plastry. Oprósz pieprzem, odstaw. Jabłka umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Pokrój na kawałki. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Włóż karpia, otaczając go jabłkami i krążkami cebuli. Całość skrop oliwą, na wierzchu ułóż kawałki masła. Przykryj i piecz 25 minut w temp. 190 stopni C, następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut, aż ryba i jabłka pięknie się zrumienią.

Show

Zobacz również

  • Składniki dla 8 osób: 30 dag suszonych grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki) • 2 marchewki • pietruszka • 1/4 selera • 2 liście laurowe • 6 ziaren ziela angielskiego • łyżka oleju • kilka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.