Reklama
  • Czwartek, 2 lutego (11:05)

    Karp pieczony z jabłkami

• karp sprawiony (ok. 1 kg) • 2 duże jabłka (Szara Reneta, Jonagold, inne) • 1/2 cebuli pokrojonej w talarki • sól i czarny pieprz • masło • oliwa

• 50 minut+czas odstawienia • cena 17 zł

Reklama

Karpia lekko natrzyj solą i odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Ponacinaj go z boku lub pokrój w plastry. Oprósz pieprzem, odstaw. Jabłka umyj, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Pokrój na kawałki. Naczynie żaroodporne posmaruj oliwą. Włóż karpia, otaczając go jabłkami i krążkami cebuli. Całość skrop oliwą, na wierzchu ułóż kawałki masła. Przykryj i piecz 25 minut w temp. 190 stopni C, następnie zdejmij pokrywkę i piecz kolejne 20 minut, aż ryba i jabłka pięknie się zrumienią.

Show

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.