Reklama
  • Wtorek, 3 grudnia 2013 (14:00)

    Karp nadziewany migdałami

Składniki: karp (ok. 1 i 1/2 kg), 20 dag pieczarek, 5 dag migdałów, 4 łyżki masła, 2 łyżki oleju, 50 ml białego wina, cebula, 2 małe kajzerki, 2 jajka, 3-4 łyżki mleka, 2 duże ząbki czosnku, sól, pieprz, kilka gałązek tymianku, sok z cytryny, 3 łyżki tartego ostrzejszego sera.

Przygotowanie ok. 75 min • Porcja 190 kcal • Koszt porcji ok. 5,90 zł • Przepis dla 4 osób

Reklama

1. Karpia oczyść, odetnij głowę, osusz. Obraną cebulę pokrój w kosteczkę, a pieczarki w plasterki

2. Na 2 łyżkach masła zeszklij cebulę, dodaj pieczarki i lekko podsmaż. Dopraw solą i pieprzem.

3. Kajzerki pokrój w kosteczkę, wsyp do misy, polej mlekiem. Rozbij jajka, oddziel białka od żółtek. Do kajzerek dodaj żółtka, posiekane migdały, podsmażone pieczarki z cebulą, tarty ser. Wymieszaj, ew. jeszcze dopraw. Na koniec wmieszaj ubitą na sztywno pianę z białek.

4. Karpia z zewnątrz i w środku natrzyj przekrojonymi ząbkami czosnku i skrop sokiem cytrynowym. Nafaszeruj przygotowanym nadzieniem i zepnij wykałaczkami.

5. Karpia skrop winem, posmaruj resztą masła, obłóż połamanymi gałązkami tymianku. Piecz na blasze wyłożonej papierem do wypieków ok. 55 minut w 180°C. Podawaj z pieczonymi ziemniakami.

Więcej na temat:RP | koszt | przepis

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 5–6 dag suszonych borowików (najlepiej same kapelusze), 20 dag mrożonych borowików, 1 średnia cebula, 4 łyżki masła,1 kostka bulionu grzybowego, 1/2 szkl. mleka, 2 płaskie... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.