Reklama
  • Środa, 1 lutego (08:05)

    Karp faszerowany grzybami

Składniki:  2 kg karpia  200 g suszonych podgrzybków  1 cebula  masło  sól  pieprz  natka pietruszki  1 cytryna.

Reklama

Przygotowanie:

1. Rybę wypatrosz, pozostawiając głowę. Usuń jednak oczy i skrzela. Bardzo dokładnie umyj całego karpia. Osusz.

2. Natrzyj karpia pieprzem i solą, a następnie włóż do lodówki na kilka godzin.

3. Namocz grzyby (najlepiej na całą noc). Ugotuj je w tej samej wodzie, osącz i posiekaj.

4. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, usmaż na łyżce masła. Dodaj podgrzybki, podsmaż, a w razie potrzeby podlej odrobiną wody spod grzybów i duś przez kilka minut. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj.

Tak przygotowanym farszem napełnij karpia. Zepnij go wykałaczkami i zasznuruj dratwą.

5. Rybę ułóż w brytfannie, polej 4 łyżkami roztopionego masła, ewentualnie podlej wodą spod grzybów i piecz przez 50-60 minut w temp. 180 st. C. Podczas pieczenia 2-3 razy podlej powstałym sosem.

6. Po upieczeniu podziel ostrożnie karpia na dzwonka. Udekoruj go natką pietruszki. Podawaj z cząstkami cytryn.

Tele Tydzień

Zobacz również

  • Składniki na 4-5 porcji: 1 karp, 4 marchewki, 2 pietruszki, mały kawałek selera, kawałek pora,1 cebula, 1 strąk czerwonej papryki, 100 g pieczarek, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.