Reklama
  • Piątek, 15 stycznia (13:05)

    Karp faszerowany grzybami

Składniki: 2 kg karpia, 200 g suszonych podgrzybków, 2 duże cebule, masło, sól, pieprz, natka pietruszki, cytryna, pomidorki koktajlowe, marynowane pieczarki

Reklama

Przygotowanie:

Rybę wypatrosz, pozostawiając głowę. Usuń jednak oczy i skrzela. Dokładnie umyj i osusz. Natrzyj solą i pieprzem. Włóż do lodówki na pięć godzin. Wcześniej namocz grzyby. Ugotuj je w tej samej wodzie, odsącz i posiekaj.

Jedną cebulę pokrój w kostkę, usmaż na łyżce masła. Dodaj podgrzybki, podsmaż, podlej odrobiną wody spod grzybów i duś przez kilka minut. Pod koniec przypraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Tak przygotowanym farszem napełnij karpia, zepnij wykałaczkami i zasznuruj dratwą.

Rybę ułóż w brytfannie, polej 4 łyżkami roztopionego masła. Piecz przez ok. 60 minut w temperaturze 180 °C. Podczas pieczenia podlewaj powstałym sosem.

Po upieczeniu podziel karpia. Udekoruj natką, pomidorkami koktajlowym, pieczarkami i krążkami cebuli. Skrop cytryną.

Na żywo
Więcej na temat:rp. | RP

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 5–6 dag suszonych borowików (najlepiej same kapelusze), 20 dag mrożonych borowików, 1 średnia cebula, 4 łyżki masła,1 kostka bulionu grzybowego, 1/2 szkl. mleka, 2 płaskie... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.