Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Grzybowe paszteciki

Składniki: 50 dag pieczarek, 2 duże cebule, olej do smażenia, 3 jajka, kilka gałązek natki, 1 opakowanie gotowego ciasta drożdżowego, sól, świeżo mielony czarny pieprz, tymianek.

Reklama

czas ok. 60 min; porcja – 240 kcal, cena 1,30 zł

1 Pieczarki oczyść, opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie pokrój w plasterki.

2 Obrane cebule opłucz, osusz i drobno poszatkuj. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju (możesz też dodać masło). Wrzuć cebulę, krótko przesmaż. Dodaj pieczarki. Duś na małym ogniu bez przykrycia, często mieszając, około 10 minut.

3 Do masy pieczarkowej wbij dwa jajka. Smaż jeszcze chwilę, aż jajka się zetną. Patelnię zdejmij z ognia. Gałązki natki opłucz, osusz, listki drobno posiekaj. Dodaj do farszu, wymieszaj.

4 Farsz dopraw solą, pieprzem i tymiankiem. Rozłóż na cieście, zwiń roladę. Pokrój ją w plasterki. Posmaruj je ostatnim jajkiem. Piecz ok. 20 min w 180 st.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 karpie, 3 średnie cebule, 4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, 2 cytryny, 2 łyżki roztopionego masła, ½ szklanki wytrawnego białego wina, 4 łyżki płatków migdałowych,... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.