Reklama
  • Środa, 21 grudnia 2016 (08:05)

    Filety rybne w sosie szafranowym

Składniki: 1 kg filetów z pstrąga (mogą być też inne ryby o zwartym, białym mięsie) ● sól i świeżo mielony biały pieprz ● olej i masło do smażenia ● ząbek czosnku ● łyżeczka rozmarynu ● duża szczypta niteczek szafranu ●1,5 szkl. bulionu warzywnego ●2 pomarańcze ● łyżeczka mąki ziemn. ● łyżka soku z cytryny ● 4 łyżki miodu.

1. Oczyszczone filety ryb oprósz od strony mięsa solą i pieprzem. Usmaż na niewielkiej ilości oleju i masła z obu stron (najpierw od strony bez skórki). Usmażoną rybę zdejmij z patelni. Zlej nadmiar tłuszczu, zostawiając jedynie 2-3 łyżki.

Reklama

2. Na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek z rozmarynem. Dodaj bulion i skórkę otartą z 1 pomarańczy. Zagotuj. Po minucie dodaj sok z 1 pomarańczy wymieszany z mąką ziemniaczaną, szafran, sok z cytryny, miód.

Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku. Rybę podaj z sosem oraz plasterkami drugiej, wyszorowanej pomarańczy.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● 600 g fileta z łososia ● 2 cytryny ● 3 marchewki ● pietruszka ● kawałek selera ● 10 cm pora ● jajo ● ząbek czosnku ● 2 liście laurowe ● po 4 ziarna ziela angielskiego i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.