Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia (13:05)

    Fileciki rybne na kapuście

Składniki na 5 porcji. Ryba: 60 dag mrożonych filetów białej ryby, np. dorsza bałtyckiego, 1/2 cytryny, szczypta mielonego kminku, szczypta majeranku, sól, pieprz, 2 łyżki mąki pszennej, olej do smażenia. Kapusta: 1 mała główka czerwonej kapusty, 1 cebula, 2 jabłka, 4 łyżki czerwonego wina, garść kaparów, 2 łyżki cukru, po 1/2 łyżeczki mielonego kminku i majeranku, 3 łyżki masła.

1. Filety włóż na noc do lodówki, żeby się rozmroziły. Osusz je i skrop sokiem z cytryny. Odłóż na 1 godz.

2. Kapustę oczyść z wierzchnich liści, posiekaj i wymieszaj z winem. Jabłka obierz i zetrzyj na tarce. Cebulę obierz, pokrój w talarki i wrzuć na rozgrzane masło. Po minucie dodaj kapustę, jabłka i przyprawy. Wlej 3/4 szklanki wody i duś pod przykryciem 30 min. Wsyp kapary.

Reklama

3. Mąkę wymieszaj z kminkiem i majerankiem. Ryby przypraw solą i pieprzem, oprósz mąką. Usmaż na rozgrzanym oleju. Kawałki ryby podaj na porcji kapusty. Udekoruj np. paseczkami pieczonej papryki.

Inna panierka

Rybę przed smażeniem obtocz w mące kukurydzianej wymieszanej ze szczyptą chili, kurkumy i mielonego imbiru.

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 2 sprawione karpie, ½ szklanki jasnego sosu sojowego, 1 łyżeczka świeżo startego imbiru, 1-2 ząbki czosnku, 1 łyżka miodu,1 łyżka soku z limonki lub cytryny, 1 mała... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.