Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Faszerowany łosoś

Składniki na 6 porcji: 80 dag filetów z łososia, olej, 1 ząbek czosnku, 2 szalotki, 6-8 krewetek tygrysich, 1 papryczka chili, kawałek świeżego imbiru, 1 duży gotowany ziemniak, 50 ml kremówki, kolendra, 1 łyżka orzeszków piniowych.

czas ok. 50 min; porcja – 390 kcal, cena 5,50 zł

Reklama

1 Filet z łososia umyj i osusz. Mięso po stronie bez skóry natnij tak, aby po nafaszerowaniu można było zwinąć roladę.

2 Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju. Włóż posiekany drobno czosnek i szalotki. Dodaj oczyszczone i pokrojone na kawałki krewetki, posiekaną papryczkę chili bez pestek oraz starty imbir. Składniki przesmaż.

3 Zdejmij patelnię z ognia. Dodaj pokrojony w drobną kostkę ziemniak, wlej kremówkę. Całość dokładnie wymieszaj. Poczekaj, aż farsz ostygnie. Następnie dodaj kilka posiekanych listków kolendry oraz orzeszki piniowe.

4 Filet ułóż skórą w dół na większym prostokącie folii aluminiowej. Obłóż go farszem i przełóż tak, aby krawędzie się połączyły. Za pomocą folii aluminiowej mocno zwiń rybę, formując roladę. Ułóż ją na blasze.

Piecz ok. 20 minut w 180 st. Upieczonego łososia odłóż jeszcze na 10 minut, a dopiero potem go poporcjuj. Podawaj, np. z kuskusem.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 8 porcji: 8 płatów śledziowych a'la matias • 10 dag grzybów • 2 cebule • cytryna • pół szklanki czerwonego wina • łyżeczka pikantnego ketchupu • szklanka mleka • liść laurowy •... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.