Reklama
  • Poniedziałek, 20 lutego (13:05)

    Barszcz z uszkami

Składniki na 8 porcji: Barszcz: 1,5 kg buraków, 3 marchewki, 2 pietruszki, 1/4 selera, 2 kwaśne jabłka, 1 cebula, sok z 1/2 cytryny, 2 ząbki czosnku, 4 suszone grzyby, 4 ziarna ziela angielskiego, 2 liście laurowe, pieprz, cukier, sól, majeranek. Uszka: 35 dag mąki, 150 ml wrzątku, 60 dag kapusty kiszonej, 5 dag grzybów suszonych, 1 cebula, 1 ząbek czosnku, 3 łyżki oleju.

Reklama

1. Przygotować barszcz (na dzień przed podaniem): buraki umyć, obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach, pozostałe warzywa obrać, pozostawić w całości. Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć nasiona.

Wszystko włożyć do dużego garnka, zalać 2,5 l wrzątku, dodać grzyby i wywar grzybowy (patrz pkt 2), opaloną nad ogniem cebulę, gotować do miękkości. Gdy wywar zyska piękny kolor, barszcz zakwasić sokiem z cytryny, doprawić. Odstawić w chłodne miejsce na noc. Przecedzić.

2. Grzyby zalać wodą, odstawić na 30 min, ugotować w tej samej wodzie do miękkości, odcedzić (wywar zachować do barszczu), grzyby zemleć. Cebulę obrać, zetrzeć na tarce, podsmażyć na 1 łyżce oleju z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodać posiekaną kapustę, podlać wodą, dusić ok. 20 min, doprawić solą i pieprzem, wystudzić.

3. Z mąki, szczypty soli, 1 łyżki oleju i wrzątku zagnieść elastyczne ciasto, zawinąć w ściereczkę, odstawić na 30 min. Następnie rozwałkować, podsypując mąką, kieliszkiem wykrawać kółka. Na każdym rozłożyć po 1/2 łyżeczki farszu, zlepić brzegi.

Uszka wrzucać na osolony wrzątek z dodatkiem 1 łyżki oleju, gotować ok. 2 min od wypłynięcia. Podawać z gorącym barszczem.

Przygotowanie: ok. 85 minut + kwaszenie

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 3-4 porcje: 1 sprawiony karp, 3 cebule, 1 cytryna, 150 g pieczarek, 2 jajka, 1 łyżka bułki tartej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1 łyżka masła, 500 g mąki pszennej, 1 łyżeczka... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.