Reklama
  • Poniedziałek, 28 grudnia 2015 (09:05)

    Barszcz z uszkami

Reklama

Składniki:  1 l zakwasu buraczanego przygotowanego wcześniej  suszone grzyby  2 marchewki  1 pietruszka  1 por  1 kawałek selera  liść laurowy  kilka ziaren ziela angielskiego  1 ząbek czosnku  cukier  sól  pieprz świeżo zmielony  mrożone uszka z suszonymi grzybami albo pieczarkami

Przygotowanie:

1. Zalej grzyby suszone gorącą wodą i mocz je około godziny. Włoszczyznę obierz, opłucz i potnij na spore kawałki. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Wszystkie składniki zalej zimną wodą tak, żeby je zakryła.

2. Przez 30-40 minut gotuj wywar na niewielkim ogniu.

3. Wyjmij warzywa i grzyby, zostawiając czysty wywar.

4. Wlej zakwas z buraków.

5. Czosnek obierz, przeciśnij przez wyciskarkę i dodaj do barszczu. Zupę podgrzej do momentu zagotowania, ale nie gotuj, bo straci kolor. Na koniec dopraw do smaku pieprzem oraz cukrem.

6. Wyjmij z zamrażarki uszka do barszczu. Zagotuj wodę, posól ją i wrzuć uszka. Gotuj przez kilka minut, aż wypłyną na wierzch.

7. Na talerze nałóż uszka, a następnie zalej je barszczem.

Czas: ok. 60 minut. Poziom: łatwy. Porcja: 6-8 370 kcal porcja.

Tele Tydzień
Więcej na temat:barszcz | Barszcz z uszkami | z | uszka

Zobacz również

  • Składniki: 2 kg karpia, 200 g suszonych podgrzybków, 2 duże cebule, masło, sól, pieprz, natka pietruszki, cytryna, pomidorki koktajlowe, marynowane pieczarki więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.