Reklama
  • Piątek, 23 stycznia 2015 (08:00)

    Barszcz z uszkami

Składniki na 4 porcje: 1/2 kg buraków, 1 mała marchewka, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 cebula, 2-3 ząbki czosnku, sok z cytryny, sól, pieprz, 2 listki laurowe. Uszka: 1/2 kg mąki, 1 jajko, ok. 1 szklanki wrzątku, sól, 10 dag suszonych grzybów, 2-3 cebule, olej do smażenia, sól, pieprz, cukier.

1. Grzyby namoczyć i ugotować w tej samej wodzie. Odcedzić (zachować wywar), ostudzić, posiekać. Cebulę posiekać, zeszklić na oleju. Zemleć razem z grzybami, przyprawić.

2. Zagnieść ciasto z mąki, jajka, wody i soli. Chłodzić godzinę. Rozwałkować, wycinać krążki, na każdy kłaść nadzienie i sklejać uszka. Gotować 2-3 minuty.

Reklama

3. Warzywa obrać, zalać wodą, posolić, dodać listki laurowe. Gotować, aż zmiękną. Połączyć wywar buraczany z tym z grzybów. Doprawić solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Podawać z uszkami.

Przygotowanie: ok. 120 minut

Nasza rada

Obrane buraki nie lubią długiego gotowania – czasem gorzknieją. Warto więc pokroić je i dodać do innych warzyw pod koniec gotowania.

Twoje Imperium
Więcej na temat:Barszcz z uszkami | barszcz | z | uszka | sok z cytryny

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 5–6 dag suszonych borowików (najlepiej same kapelusze), 20 dag mrożonych borowików, 1 średnia cebula, 4 łyżki masła,1 kostka bulionu grzybowego, 1/2 szkl. mleka, 2 płaskie... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.