Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Barszcz z jabłkiem

Składniki na 8 porcji: 2 kg buraków, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 duża cebula, 3 łyżki oliwy, 3 liście laurowe, cukier, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 małe jabłko, 3 ząbki czosnku, majeranek, sok z cytryny, sól, pieprz.

czas ok. 80 min; porcja – 110 kcal, cena 1,40 zł

Reklama

1 Umyte buraki wrzuć do garnka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu 40-60 minut. Wyjmij i przestudź. Odetnij końce, obierz ze skórki.

2 Obrane buraki zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Marchewkę oczyść, opłucz, również zetrzyj na tarce jarzynowej. W ten sam sposób przygotuj pietruszkę i kawałek selera. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę.

3 W garnku o grubym dnie rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojoną cebulę, smaż do zeszklenia. Dodaj marchewkę, seler i pietruszkę. Podgrzewaj mieszając kilka minut, wrzuć starte buraki. Całość zalej 2 litrami wody. Doprowadź do wrzenia z dodatkiem łyżki soli.

4 Warzywa gotuj 25 minut. W trakcie dorzuć liście laurowe, ziele angielskie i starte na tarce obrane jabłko. Pod koniec dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sok z cytryny. Gotowy barszczyk dopraw do smaku cukrem, solą i pieprzem. Posyp obficie majerankiem.

Zdjęcie

/Arch./Fotolia
/Arch./Fotolia

Barszcz wigilijny możesz też zrobić na domowym zakwasie. Pokrój w plastry 1 kg obranych buraków, ułóż je w słoju lub glinianym garnku, dodaj kilka ząbków czosnku oraz kromkę razowego chleba. Zalej litrem letniej wody. Odstaw na kilka dni w ciepłe miejsce. Co pewien czas usuwaj powstającą na powierzchni pleśń.

Świat kobiety

Zobacz również

  • Skład na 6 porcji: ● średniej wielkości pstrąg ● 1/2 marchewki ● 1/2 małej pietruszki ● mała cebula ● listek laurowy ● po 2 ziarnka ziela angielskiego i czarnego pieprzu ● sok z cytryny i... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.