Reklama
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Barszcz grzybowy

Składniki: włoszczyzna ●10 dag susz. borowików ●20 dag mrożonych borowików ●2 cebule ●kawałek selera ●3 łyżki masła ●2 łyżki mąki ●słodka śmietana ●cytryna●●tymianek, sól, pieprz ●natka

Przygotowanie: Suszone borowiki namocz, ugotuj w tej samej wodzie (powinno powstać ok. 2-2,5 l wywaru). Dodaj oczyszczoną, pokrojoną włoszczyznę, ugotuj. Obie cebule i seler obierz.

Reklama

Cebule posiekaj, zeszklij na maśle na głębokiej patelni. Dodaj starty seler, pokrojone lekko rozmrożone borowiki. Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Duś 10-12 min.

Następnie przełóż do garnka, wlej gorący bulion grzybowo-warzywny, gotuj na wolnym ogniu ok. 35 minut, dopraw. Lekko ostudź. Zakwaś sokiem z cytryny.

Dopraw śmietaną (ew. rozrobioną mąką). Wlej do bulionówek, posyp natką. Podaj np. z łazankami.

W kuchni staropolskiej, jeszcze 100 lat temu, do klasycznego barszczu grzybowego zawsze dodawano zakwas (z mąki żytniej, wody i skórki chleba).

Rada: Gdy gotujesz wywar z grzybów, na dnie garnka może pojawić się piasek. Usuniesz go, przelewając wywar do innego garnka.

Świat kobiety
Więcej na temat:barszcz | pra | rada

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 surowa szynka (1 i 1/2 kg), 3/4 szkl. śmietany, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 30–35 goździków, 3 łyżki dżemu morelowego, 1 łyżeczka mielonej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.