Reklama
  • Poniedziałek, 11 stycznia (15:05)

    Barszcz czerwony z uszkami

Składniki na 4 porcje: Zupa: 2 kg buraków,2 duże kwaśne jabłka, 3 marchewki, 4 ząbki czosnku, 2 łyżki octu balsamicznego, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 liście laurowe, sól, majeranek, pieprz w ziarnach i mielony. Uszka:10 dag suszonych grzybów, 2 cebule, 50 dag mąki, 1 łyżka oliwy

1. Do wody wrzucić obrane, wydrążone i pokrojone jabłka, talarki marchwi, czosnku i buraków, przyprawy i ocet, zagotować, zestawić z ognia, odstawić na dobę, przecedzić, doprawić.

2. Grzyby umyć, moczyć w letniej wodzie przez ok. pół godziny, ugotować, zmielić. Wymieszać z drobno posiekaną cebulą podsmażoną na oliwie, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Reklama

3. Mąkę ze szczyptą soli zalać szklanką wrzątku, zagnieść ciasto, odstawić na 15 min. Rozwałkować, wykrawać małą szklaneczką krążki, nakładać farsz, zlepiać i gotować jak pierogi.

Przygotowanie: ok. 60 minut + kwaszenie.

Nasza rada

Jeśli uszka nie będą chciały się kleić, wystarczy zwilżyć jeden brzeg krążka palcem zamoczonym w wodzie i mocno ścisnąć.

Twoje Imperium
Więcej na temat:barszcz | zupa | z | uszka

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 6 solonych filetów śledziowych, 1 mała cebula, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 20 g suszonych pomidorów marynowanych w oleju, 2 łyżki octu winnego, 10 dag orzechów... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.