Reklama
  • Wtorek, 7 stycznia 2014 (12:00)

    Barszcz czerwony z uszkami

Składniki: Zakwas na barszcz (nastawiamy 2 tygodnie wcześniej): 1 kg czerwonych buraków, główka czosnku, kromka razowego chleba, 3 litry wody, 3 łyżeczki soli, szczypta cukru, szczypta kminku W dniu Wigilii gotujemy barszcz: 10 dag grzybów suszonych, 2 marchewki , 1 pietruszka, 1 cebula, kawałek selera , zakwas na barszcz, kilka ziaren ziela angielskiego, 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, 2 ząbki czosnku, sól, cukier, pieprz, do smaku sok z cytryny Ciasto na uszka: 3 szklanki mąki, szklanka cieplej wody, jajko Farsz do uszek: 10 dag grzybów suszonych, cebula, masło, sól, pieprz

Sposób przyrządzania: Przygotowanie barszczu zaczynamy dwa tygodnie wcześniej, ponieważ musimy uzyskać zakwas niezbędny do przyrządzenia tej wigilijnej zupy. Wodę na zakwas gotujemy i studzimy. Buraki obieramy i kroimy w plastry, wrzucamy do dużego słoika, dodajemy obrany czosnek, kromkę chleba razowego, sól, kminek i szczyptę cukru.

Reklama

Całość zalewamy przestudzoną wodą. Słoik przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w spokojne miejsce na kilka dni (trzymamy w temperaturze pokojowej). W dniu Wigilii zakwas przecedzamy przez gęste sito lub gazę (wcześniej łyżką zdejmujemy szum, który zebrał się na barszczu).

Zakwas wstawiamy do lodówki. Suszone grzyby na zupę zalewamy wodą na ok. 2 godziny, po tym czasie dodajemy do nich (nie zlewając wody) pieprz, ziele angielskie, liść laurowy oraz obraną i pokrojoną włoszczyznę, w tym cebulę pokrojoną na pół oraz posiekany czosnek, całość gotujemy, aż warzywa będą miękkie.

Cały wywar przecedzamy przez sito w celu oddzielenia zbędnych na tym etapie warzyw i przypraw. Do czystego wywaru dodajemy zakwas (według uznania, najlepiej dodawać stopniowo i próbować). Zupę przyprawiamy też sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem – dla przełamania smaku. Całość chwilę podgrzewamy i nasz barszcz jest gotowy.

Uszka: grzyby zalewamy wrzątkiem, gdy zmiękną, odcedzamy i mielimy przez maszynkę lub drobno siekamy. Cebulę kroimy w kostkę, smażymy na maśle, gdy się zeszkli, dodajemy do niej posiekane grzyby. Gotowy farsz doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Do mąki wlewamy gorącą wodę, by ją zaparzyć (najlepiej zrobić to w misce, wówczas nasza woda nie ucieknie). Po zaparzeniu ciasta i lekkim jego przestudzeniu poprzez ostrożne zagniatanie, dodajemy jajko i szczyptę soli, wyrabiamy gładkie ciasto. Ciasto wałkujemy na podsypanej mąką tortownicy bardzo cienko. Z ciasta wycinamy kwadraty o bokach długości 5 cm. Na każdy kwadracik nakładamy nieco farszu, składamy w trójkąt i zlepiamy jego brzegi, formując uszka. Uszka wrzucamy na osolony wrzątek.

Gdy wypłyną, są gotowe do spożycia. Zalewamy je zimną wodą i cedzimy przez sito ostrożnie, by się nie rozleciały. Uszka układamy na talerzach, zalewamy ciepłym barszczem i podajemy na wigilijny stół. Czas przygotowania: 50 minut 120 kcal/1 porcja

Tele Tydzień
Więcej na temat:barszcz | uszka | ciasto | z | farsz | Ca | ciasta | cebula

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 1 szkl. ziaren pszenicy, 1 szkl. maku, 1/2 szkl. cukru pudru, 4–5 łyżek miodu, 1 aromat migdałowy, po 5 dag rodzynek i migdałów, 10 dag orzechów włoskich, 10 dag suszonych... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.