Reklama
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Składniki na 6 porcji: 5 dag grzybów suszonych (prawdziwków lub podgrzybków), 1 kg kwaszonej kapusty, ziele angielskie i liść laurowy, 10 dag masła lub oleju, sól, czarny i kolorowy pieprz, majeranek.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Składniki na 10 porcji: 1 szklanka całego grochu , 2 szklanki mąki, 2 łyżki oleju, 70 dag kapusty kiszonej, 2 średnie cebule, 1 łyżka masła, 2 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela angielskiego, pieprz, sól, suszony majeranek, świeże zioła do dekoracji.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Składniki na 8 porcji: 2 kg buraków, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, 1 duża cebula, 3 łyżki oliwy, 3 liście laurowe, cukier, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 małe jabłko, 3 ząbki czosnku, majeranek, sok z cytryny, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    8 porcji Składniki: 1 cały karp (około 1,5 kg), 2 cebule, 2 cytryny, 10 dag śliwek kalifornijskich, 4 łyżki mąki, 3 łyżki bułki tartej, natka, 2 łyżki masła, 3 łyżki oleju, 3 dag płatków migdałowych, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 21 grudnia 2016 (08:05)

    1. ŚLEDZIE W WINIE: ● 6-8 śledzi matias ● 3 cebule ● łyżka gorczycy ● 1/3 szkl. oleju ● 2 małe jabłka ● 1,5 szkl. białego wytrawnego wina ● 2 liście laurowe pokruszone ● pieprz ● miód do smaku ● marchewka ● ew inne warzywa do dekoracji. 2. ŚLEDZIE W ZIOŁACH ● 4 filety śledzi ●2 łyżeczki majeranku suszonego ● 2 liście laur. pokruszone ● 4 ziarenka ziela ang. ● po 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego i tymianku ● łyżeczka kulek kolorowego pieprzu ● cebula ● 250 ml oleju ● 3 łyżki białego winnego octu.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 21 grudnia 2016 (08:05)

    Składniki: 500 g pszenicy ● 200 g płynnego miodu (najlepiej spadziowego) ● szklanka maku ● po 100 g posiekanych orzechów laskowych i włoskich ● 150 g rodzynek ● dekoracja.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 21 grudnia 2016 (08:05)

    Składniki: 1 kg kiszonej kapusty ● 80 g susz. prawdziwków, podgrzybków ● 3 cebule ●100 g masła ●kilka śliwek suszonych (lub powidła) ● sól, pieprz, majeranek, kminek, ziele, liść laur.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 21 grudnia 2016 (08:05)

    Składniki: 40-50 g suszonych borowików (kapeluszy) ● pęczek włoszczyzny ● cebula ● śmietana do zup ● natka lub inna zielenina do przybrania ● sól, pieprz ● łazanki lub ziemniaki jako dodatek do podania.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 21 grudnia 2016 (08:05)

    Składniki: 1 kg filetów z pstrąga (mogą być też inne ryby o zwartym, białym mięsie) ● sól i świeżo mielony biały pieprz ● olej i masło do smażenia ● ząbek czosnku ● łyżeczka rozmarynu ● duża szczypta niteczek szafranu ●1,5 szkl. bulionu warzywnego ●2 pomarańcze ● łyżeczka mąki ziemn. ● łyżka soku z cytryny ● 4 łyżki miodu.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 21 grudnia 2016 (08:05)

    Farsz: ●500 g kapusty kiszonej ●2 liście laur. ●po 5 ziaren pieprzu i ziela ang. ●2 cebule ●60 g suszonych grzybów (borowików, podgrzybków) ●masło ●sól, pieprz, tymianek ●olej. Ciasto: ●350 g mąki ●jajko ●ok. 1/2 szklanki wody ●szczypta soli

    Czytaj więcej Komentarzy:0