Reklama
  • Wtorek, 31 stycznia (13:05)

    Składniki na 6 porcji: 6 grubych płatów śledziowych, 15 dag śliwek suszonych bez pestek (najlepiej polskich), 6 korniszonków, 2 małe cebule, 3-4 plasterki świeżego imbiru, 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry, 2-3 listki laurowe, po 3-4 ziarenka ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 2-3 goździki, szczypta cynamonu, 3/4 szkl. octu, 1/2 szkl. oleju rzepakowego lub lnianego, natka pietruszki do dekoracji.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 31 stycznia (13:05)

    Składniki na 4 porcje: 4 dzwonka karpia, 1 pęczek koperku, 2 ząbki czosnku, 2 łyżeczki soku z cytryny, 4 łyżki masła klarowanego, 1 łyżeczka kurkumy, szczypta chili lub ostrej papryki, sól, pieprz, 5 łyżek oliwy bazyliowej, cytryna i listki bazylii do dekoracji.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 31 stycznia (13:05)

    Składniki na 4 porcje. Sałatka: 4 filety śledziowe, najlepiej matiasy, 2 średnie buraki, 2 średnie ziemniaki, 2 marchewki, 3 jajka, 2-3 szalotki lub cebule cukrowe, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka octu balsamicznego. Sos: 4-5 łyżek majonezu, 2 łyżeczki musztardy, np. rosyjskiej, 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny, sól, świeżo mielony czarny pieprz. Dekoracja: 3-4 łyżki posiekanego szczypiorku lub dymki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 31 stycznia (13:05)

    Składniki na 6 porcji: 6 dzwonek karpia, 6 łyżek posiekanych orzechów włoskich (ew. ziemnych niesolonych), 1/3 szkl. drobno startego parmezanu, 1 łyżka skórki otartej z cytryny, szczypta słodkiej papryki, 1/3 szkl. tartej bułki, 2-3 łyżki mąki pszennej, 2 duże jajka, sól, pieprz cytrynowy lub biały, 6 łyżek oleju rzepakowego, 2 łyżki masła klarowanego.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 31 stycznia (10:05)

    Składniki na 4 porcje: 4 pstrągi, 40 dag kapusty kwaszonej, 5 dag suszonych prawdziwków, 5 dag masła, 1 cebula, 500 ml śmietany 18 proc., 2 pęczki natki pietruszki, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 31 stycznia (10:05)

    Składniki na 4 porcje: 50 dag solonych filetów śledziowych, 2 jabłka o kwaskowym smaku, 400 ml gęstej kwaśnej śmietany 18 proc., 60 dag ziemniaków, 15 dag masła, ew. sól, biały pieprz, koperek. Dodatkowo: drobno starta rzodkiewka oraz ogórek do dekoracji.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 31 stycznia (10:05)

    Składniki na 6 porcji. Ciasto: 50 dag mąki (typu 500), 250 ml wody, 5 łyżek oleju słonecznikowego lub rzepakowego, 1 jajko, szczypta soli. Farsz: 1 kg kapusty kwaszonej, 1 marchewka, 7 dag suszonych grzybów, 2 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego, szczypta majeranku, 1 duża cebula, 2–3 listki laurowe, 3–4 ziarenka ziela angielskiego, sól i pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 31 stycznia (10:05)

    Składniki na 6 porcji. Zakwas: 1 kg buraków, 3 ząbki czosnku, 1 kromka chleba razowego, 1 cebula, 1 łyżka cukru, 1 łyżka soli, 2 listki laurowe, 1 łyżka suszonego majeranku, 2 łyżki kminku, 5 ziarenek ziela angielskiego. Wywar: 1 kg buraków, 20 dag jabłek, 10 dag marchewki, po 2 dag pietruszki i selera, 5 dag wędzonych śliwek, kilka suszonych podgrzybków (ok. 15 g), 2 ząbki czosnku, suszony majeranek, 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, sól, pieprz, sok z 1 cytryny.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 31 stycznia (10:05)

    Składniki na 4 porcje: 1 karp, 40 ml śmietany 36 proc., 1 jabłko, 1 gruszka, 2 dag wędzonych śliwek, 1 dag posiekanych orzechów laskowych, 1 op. przyprawy do piernika, 3 dag miodu, 2 ziemniaki, 6 dag masła, 70 ml mleka, 4 dag bułki tartej, 1 jajko, 4 dag mąki pszennej, olej do głębokiego smażenia, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 4 stycznia (08:05)

    Składniki na 12 porcji: 2 dag drożdży, 1 płaska łyżeczka cukru, 3 szklanki mąki, 210 ml mleka, 3 łyżki masła lub margaryny, 5 jajek, 40 dag pieczarek, 2 duże cebule, olej, sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0