Reklama
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: 1 sprawiony karp ok. 1,5 kg ●sok wyciśnięty z cytryny ●sól, pieprz ●szklanka mąki pszennej ●jajko ●1/2-3/4 szklanki mleka ●olej roślinny do smażenia ●dekoracja, np. płatki migdałowe, cytryna, natka pietruszki

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    ●1/2 karpia (ok. 80 dag) ●4 łyżki mąki ●cytryna ●100 ml oleju ●5 dag masła ●200 ml białego wina ●200 ml wody ●10 dag maryn. grzybów (bez zalewy) ●150 ml śmietany ●sól, biały pieprz; do dekor.: ●1/2 łyżki czerwonego pieprzu ●szczypiorek

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki na 8 porcji: ●20 dag suszonych śliwek (najlepiej polskich wędzonych) ●po 10 dag suszonych jabłek, moreli, gruszek, ew. fig ●duży owoc pomarańczy ●cytryna ●6 goździków ●płynny miód do smaku (do kompotu z suszu najlepiej pasuje miód wielokwiatowy)

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: 80 dag filetów np. z karpia lub sandacza ●włoszczyzna ●cebula ●sól ●6 z. pieprzu ●4 z. ziela ang. ●2 liście laur.; sos: ●5 dag twardego piernika ●2 łyżki masła ●łyżka mąki ●szkl. ciemn. piwa ●2 łyżki płat. migdał. ●miód ●susz. śliwki ●cytryna

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: 1,5 kg karpia ●szkl. bułki tartej ●2 jajka ●3 łyżki mąki ●łyżka masła ●sól ●łyżka oleju ●cytryna (do doprawienia i dekoracji) ●opiekane ziemniaki jako dodatek

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: 6 płatów śledziowych ●1/2 szkl. majonezu (najlepiej domowego) ●1/2 szklanki kwaśnej śmietany ●5 ziarenek ziela angielskiego ●2 cebule ●2 korniszony ●2 duże, winne jabłka ●kilka liści sałaty ●6 plastrów cytryny ●sól ●pieprz ●szczypta cukru ●1/2 pęczka koperku

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: szkl. mleka ●1,5 szklanki mąki ●jajko ●2 dag drożdży ●2 łyżki oleju ●łyżka masła ●łyżeczka soli, cukru; farsz: ●50 dag kiszonej kapusty ●10 dag susz. grzybów ●cebula ●olej, sól, pieprz

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: 1 kg kwaszonej kapusty ●8 dag grzybów suszonych, prawdziwków lub podgrzybków ●2 cebule ●10 dag masła ●sól, pieprz, ewentualnie majeranek, kminek

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Farsz: 50 dag kapusty kisz. ●2 listki laur. ●po 5 ziarenek pieprzu i ziela ang. ●2 spore cebule ●6 dag susz. grzybów (borowików, podgrzybków) ●masło ●sól, pieprz ●olej; ciasto: ●35 dag mąki●●jajko

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: 20 dag kaszy jęczmiennej (pęczaku) ●szczypta soli ●łyżka masła ●800 ml wody ●10 dag trzykrotnie zmielonego maku ●15 dag rodzynek ●10 dag suszonych moreli ●10 dag suszonych śliwek ●10 dag orzechów laskowych ●2/3 szklanki płynnego miodu, najlepiej wielokwiatowego

    Czytaj więcej Komentarzy:0