Reklama
  • Środa, 27 listopada 2013 (11:00)

    Odkąd zamieszkaliśmy w Portugalii, przygotowuję na Boże Narodzenie tylko jedną wersję śledzi, bo trudno je tu kupić. Ale przepis udało mi się tak dopracować, że to ulubione świąteczne danie męża i przebój zdaniem czytelników mojego bloga. Trzeba je przygotować co najmniej dwa dni przed podaniem (można nawet tydzień wcześniej). Śledzie potrzebują czasu, żeby nabrać aromatu. 500 g filetów śledziowych w oleju, 2–3 cebule, 2 cebulki szalotki, 2 ząbki czosnku, 20 zielonych oliwek bez pestek, 2 ły

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 27 listopada 2013 (11:00)

    Śledź w oliwie, kapusta z grochem, czerwony barszcz. Na polskie Boże Narodzenie zapraszamy do Portugalii. Tam mieszka Agnieszka Hermann, autorka jednego z najpopularniejszych blogów kulinarnych, gdzie pięknie pisze o kuchniach świata. W święta wraca do tradycji. Przygotowuje dania według przepisów przekazywanych w jej rodzinie od pokoleń. Stara się ich nie zmieniać, ale... gdy nie może kupić potrzebnego składnika, zastępuje go innym. I wtedy klasyka zyskuje nowy smak.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 18 listopada 2013 (15:01)

    Składniki: 2 marchewki, pietruszki, 1/2 selera, por, 5 ziarenek pieprzu, 5 ziarenek ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki imbiru w proszku, sól, ryba słodko- wodna (w ostateczności może być karp) o wadze od 1 i 1/2 do 2 kg, szklanka ciemnego piwa, 10 dag piernika, garść migdałów, garść rodzynek , pieprz, gałka muszkatołowa, łyżka miodu, 2 łyżki masła

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 18 listopada 2013 (15:01)

    Składniki: karp zatorski (ok. 1 kg), sok z jednej cytryny, sól, 3 ząbki czosnku, olej słonecznikowy , 20 dag bryndzy podhalańskiej, kilka gałązek natki, mąka, 2 jajka, łyżka masła, 1/2 szklanki bułki tartej

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 18 listopada 2013 (15:01)

    Składniki: 20 dag grzybów suszonych (mogą być nadbużańskie), rosołowa porcja warzyw, duża cebula, 2 łyżki masła, 1 i 1/2 l wywaru mięsnego (najlepiej na kościach wołowych), pieprz, 20 dag sera korycińskiego z czarnuszką, świeży koperek do posypania, grzanki (opcjonalnie)

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 18 listopada 2013 (15:01)

    Składniki: Karp, najlepiej milicki, ok. 1,2 kg, sól, pieprz, sok z jednej cytryny, olej rzepakowy do smażenia, 20 dag płatków migdałowych, 2 łyżki masła, 6 łyżek płynnego miodu, szczypta imbiru w proszku, szczypta cynamonu

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: ok. 1 kg pokrojonego w dzwonka karpia ●2/3 szkl. bułki tartej ●3 łyżki zmielonych orzechów włoskich ●2 łyżki zmielonych płatków owsianych ●2 jajka ●mąka ●sól ●olej ●cytryna

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: 1,5 kg karpia ●szklanka bułki tartej ●2 jajka ●3 łyżki mąki ●łyżka masła ●sól ●łyżka oleju ● cytryna; ozdoba: ●1/4 kostki masła ●2 ząbki czosnku ●koperek, szczypior, natka ●sól, biały pieprz ●ew. cytryna (do dekoracji)

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: 1 kg karpia ●2 pęczki dymki ●1/3 szklanki miodu ●łyżka soku z cytryny ●1/2 kieliszka białego słodkiego wina ●sól, pieprz ●3 łyżki masła ●olej do smażenia ●czerwony pieprz

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Wtorek, 12 listopada 2013 (10:05)

    Składniki: sprawiony karp ●duży pęczek włoszczyzny (bez kapusty) ●średnia cytryna ●3 pełne łyżki rodzynek ●1,5 łyżki żelatyny ●kilka ziarenek ziela angielskiego ●listek laurowy ●kilka ziarenek czarnego pieprzu, sól

    Czytaj więcej Komentarzy:0