Reklama
  • Poniedziałek, 12 grudnia 2016 (13:05)

    SKŁADNIKI: 500 g ziemniaków • 2 małe czerwone cebule • 4-6 łyżek octu winnego • 3-4 łyżki ćwikły • 4 filety śledzia • 1/2 pęczka szczypiorku • 150 g kwaśnej śmietany • 250 g jogurtu naturalnego • łyżka cukru • jabłko • 100 g marynowanych kaparów • mielony kminek • sól, pieprz.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 12 grudnia 2016 (13:05)

    SKŁADNIKI: 12 filetów • 2 papryczki chilli • 350 g kopru włoskiego • 2 czerwone cebule • 5 gałązek tymianku • 3 listki laurowe • łyżka ziaren kopru włoskiego • 1/2 łyżki ziaren gorczycy • łyżka ziaren kolorowego pieprzu • 2 gwiazdki anyżu • 500 ml octu balsamicznego • cukinia • wykałaczki.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 12 grudnia 2016 (13:05)

    SKŁADNIKI: 800 g małych ziemniaków • 600 g zielonej fasolki szparagowej (mrożonej) • pęczek koperku • 100 g kwaśnej śmietany • 100 g kremówki • 4 łyżki mleka • sól, pieprz • łyżka cukru • 2-3 łyżki octu winegret • czerwona cebula • 4 matiasy • jabłko.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Poniedziałek, 12 grudnia 2016 (13:05)

    SKŁADNIKI: 4 podwójne matiasy • 100 g kremowego koziego sera • 8 krążków wykrojonych z pumpernikla • łyżka musztardy • pół opakowania rukoli • 8 wykałaczek. 1 Umyj rukolę i osusz. Śledziowe filety pokrój na węższe płaty, posmaruj kremowym serkiem kozim. 2 Na środku wyłóż po kilka listków rukoli i zwiń w ruloniki. Zepnij wykałaczkami. 3 Krążki pumpernikla posmaruj delikatną musztardą. Na każdym ułóż zwinięty koreczek. Możesz skropić oliwą, posypa

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 23 listopada 2016 (15:05)

    Składniki na 8 porcji: 60 dag suchego maku, 1 op. (40 dag) grubego makaronu (np. kokardki albo łazanki), 40 dag bakalii: orzechów włoskich, laskowych, rodzynek, suszonych moreli, daktyli, śliwek oraz skórek cytrusów smażonych w cukrze, 6 łyżek zrumienionych płatków migdałowych, 2/3 kostki (15 dag) masła, po 2/3 szkl. miodu i mleka, 1 torebka cukru waniliowego, 1 buteleczka migdałowego zapachu do ciasta, cukier do smaku, plasterki pomarańczy do dekoracji.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 23 listopada 2016 (15:05)

    Składniki na 6 porcji: 1 szkl. ziaren pszenicy, 1 szkl. maku, 1/2 szkl. cukru pudru, 4–5 łyżek miodu, 1 aromat migdałowy, po 5 dag rodzynek i migdałów, 10 dag orzechów włoskich, 10 dag suszonych owoców: moreli, żurawin, fig, daktyli, śliwek.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 23 listopada 2016 (15:05)

    Składniki na 6 porcji: 25 dag wątróbek drobiowych, 15 dag pieczarek, 1 łyżka masła, 2 jajka ugotowane na twardo, 3–4 łyżki wiśni z nalewki, 4 jajka surowe, sól, pieprz, tłuszcz i bułka tarta do przygotowania formy.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 23 listopada 2016 (15:05)

    Składniki na 6 porcji: 1 surowa szynka (1 i 1/2 kg), 3/4 szkl. śmietany, 1 łyżka mąki pszennej, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 30–35 goździków, 3 łyżki dżemu morelowego, 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki, gałka muszkatołowa, cukier, sól, olej, tłuszcz do brytfanki. Na jarzynkę: 5-6 kwaskowych jabłek z żółtą skórką, 2 cebule, 1 łyżka masła, 15 dag wędzonego boczku, sól, suszony majeranek.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 23 listopada 2016 (15:05)

    Składniki na 6 porcji: 5–6 dag suszonych borowików (najlepiej same kapelusze), 20 dag mrożonych borowików, 1 średnia cebula, 4 łyżki masła,1 kostka bulionu grzybowego, 1/2 szkl. mleka, 2 płaskie łyżki mąki pszennej, 2/3 szkl. śmietany kremówki, sól, mielony biały pieprz. Do dekoracji: czerwony pieprz, trochę oleju i świeże zioła.

    Czytaj więcej Komentarzy:0
  • Środa, 23 listopada 2016 (15:05)

    Składniki na 6 porcji: 1 kg dorsza (ew. innej morskiej ryby), 1 pęczek włoszczyzny (bez kapusty), 1 szkl. białego wytrawnego wina, 2 łyżki soku z cytryny, po 3 ziarenka ziela angielskiego i pieprzu, 1 listek laurowy, szczypta chili, 1/4 łyżeczki świeżo startego korzenia imbiru (ew. pół łyżeczki mielonego imbiru), sól ziołowa, biały pieprz, kilka gałązek natki pietruszki do dekoracji.

    Czytaj więcej Komentarzy:0